Vlt férjem 1990-ben vett ingatlant. Nem iratta át.Közben eltünt. Az örökösök hogyan intézkedhetnek. Őt halottá nyilvánitotta a Biróság.

Volt férjemet halottá nyilvánitotta a Biróság, mert 1990-ben eltünt. Előtte vásárolt egy ingatlant, melyen nem iratott a nevére. Az eladót nem találjuk. Gyermekei igényt tartanának az ingatlanra. Hogyan lehet intézni ezt,. Egyáltalán el lehet ezt még intézni ennyi idő után. Eddig nem akartuk, mert reménykedtünk benne mindig, hogy valahonnan talán előkerül és akkor mégis laknia kell valahol. Főleg, ha saját ingatlana van. Talán rosszul tettük, hogy vártunk?

Ügyvédek válaszai

dr.Nagy Zoltán
0

dr.Nagy Zoltán Dr.Nagy és Társa Ügyvédi Iroda

A helyzetet feltehetően peres úton tudják rendezni, mivel a tulajdonjogi igény fennáll, hiszen az nem évült el, csak a potenciális érintettek jogi státusza változott. A férjet a holttá nyilvánítás okán a jogutódai - örökösei - követik az igényérvényesítésben jogutódként, az eladó szintúgy, ha meghalt. Amennyiben az eladó él, úgy a felkutatására is lehet lépéseket tenni - hivatalos úton is - ennek sikertelensége esetén őt a perben ügygondnok is képviselheti. Amennyiben igénylik, úgy az Irodánk készséggel áll a rendelkezésükre a peres képviselet kapcsán.

Dr. Udvaros Judit
0

Dr. Udvaros Judit Dr. Udvaros Judit ügyvéd

Tisztelt Kérdező! Sajnos, ezt már nem lehet "elintézni". Az örökösöknek nincsen tulajdoni igényük az ingatlanra. Ha volt férje tulajdonjoga nem került bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba ("nem íratta a nevére"), akkor kötelmi igénye lehetett volna a tulajdonjog bejegyzésére. Ez a kötelmi igény azonban már elévült. Az örökösök tehát, sajnos, nem tarthatnak igényt az ingatlan tulajdonjogára, mert az Ön által ismertetettek szerint az nem volt / nem lett a volt férje tulajdona. Sajnos, az esetleg kifizetett vételárat sem követelhetik vissza, mert ezen igény is elévült. Ugyanakkor: az elévülést a bíróság csak akkor veszi figyelembe, ha arra a másik fél hivatkozik. Így, ha pert indítanának, de az ellenfél nem hivatkozna elévülési kifogásra (csodálnám), akkor azt akár meg is nyerhetik. Üdvözlettel: Udvaros Judit

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
dr.Nagy Zoltán Dr. Udvaros Judit 2 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Dr. Léhner Zsuzsanna Farkas Gábor dr. Kárpáti Erzsébet 3 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
Halászné dr. Balkay Hanna Dr. Udvaros Judit 2 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
dr.Nagy Zoltán Farkas Gábor 2 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
dr.Nagy Zoltán 1 Ügyvéd válaszolt

Ügyvédek ezen a jogterületen

Benn András

Benn András

Ügyvéd

Gaál András

Gaál András

Ügyvéd

Byrdy Wanda

Byrdy Wanda

Ügyvéd