Üdv. Felmondhat e a munkáltató ha ki derül,hogy időközben büntetett lettem ? Nem a munkámhoz kapcsolódó ügyben. Várom megtisztelő válaszát.

Munkajog Büntetőjog Kérdés beküldve:

Egészségügyben dolgozom mint ápoló. Gazdasági területen történt a dolog és emiatt sikkasztás címen ítéltek el. Nem én követtem el,csak sajnos ezt nem tudtam bizonyítani és nekem kellett elvinnem az ügyet. Kérdeztem az ügyészt,hogy kell e értesítenem a munkáltatót, azt mondta,hogy nem és ők sem értesítik mivel nem a munkahelyemhez kötődik az ügy. Ez még februárban történt. Most üzent az egyik vezetőm,hogy nyilatkozzak,hogy van- vagy volt e ellenem valamilyen büntető ügy. Kell e nyilatkoznom neki ? Ha igen,akkor mire számíthatok. A munkáltató meg tudja nézni,hogy büntetve vagyok ? Elbocsájthatnak ezért ? Várom megtisztelő válaszát.

Ügyvédek válaszai

Buzási Barnabás
1

Buzási Barnabás Buzási Ügyvédi Iroda

Amennyiben az Ön munkakörénél a munkáltató feltételként előírta a büntetlen előéletet, akkor a munkáltató a munkaviszonyt megszüntetheti, ha ennek a feltételnek már nem felel meg. Ha azonban nem volt ilyen feltétel a pozíciója betöltéséhez, a munkaviszony megszüntetésének ezen ok miatt nincs helye. Álláspontom szerint a munkáltató nem kérhet erkölcsi bizonyítványt, ha a büntetlen előélet igazolása nem volt alkalmazási feltétel. Az erkölcsi bizonyítványt csak Ön kérheti ki, illetve meghatalmazottja.

dr. ifj. Balsai István
1

dr. ifj. Balsai István Balsai Ügyvédi Iroda

Tisztelt Kérdező! Bűncselekmény elkövetésének ténye szigorú feltételek között megalapozhatja a munkaviszony azonnali hatályú felmondással való megszüntetését, figyelemmel arra, hogy a munkavállaló korábbi elítélése a munkáltató bizalmának megingatására a bírósági gyakorlat szerint alkalmas lehet. A Legfelsőbb Bíróság egy korábbi egyedi ügyben hozott döntése szerint önmagában az is alkalmas lehet a munkáltató bizalomvesztésére, és így az azonnali hatályú felmondás megalapozottságára, amennyiben a munkavállaló a személyével kapcsolatban felmerült bűncselekmény tényállását rövid időn belül nem tisztázta. Megjegyzem, hogy a munkáltató magától nem tudja ellenőrizni, hogy ön büntetett előéletű-e vagy sem, de a munkaszerződéstől függően kérheti hatósági erkölcsi bizonyítvány bemutatását.

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
dr. Czeglédy Csaba 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Inaktív Ügyvéd dr. Pozsgay Péter 2 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Buzási Barnabás Dr. Ábrahám Orsolya dr. Pozsgay Péter 3 Ügyvéd válaszolt