Tisztelt Hölgyek és Urak! A próbaidő - jogszabály szerint - szerződéskötéskor, vagy munkábaálláskor kezdődik? a 2 között miként lehetséges felmondani?

Munkajog Kérdés beküldve:

Ma aláírtam egy munkaszerződést mely szerint a jövő héten fogok munkába állni, azonban - ezzel párhuzamosan - több állásjelentkezésem is folyamatban van. Amennyiben egy szakmai tekintetben megfelelőbb helyre is felvételt nyerek - és ott a szerződéskötés a jövő hétre tervezett munkába állás előtt lenne esedékes - úgy a felmondásom próbaidőben történő felmondásnak minősül-e, és vonatkoznak-e rá az azonnali hatályú felmondás kritériumai?

Ügyvédek válaszai

Inaktív Ügyvéd
0

Inaktív Ügyvéd

Tisztelt Kérdező! A próbaidő a munkaviszony kezdetétől számít (azaz nem a szerződéskötéstől). A próbaidő alatti azonnali hatályú felmondás joga csak a próbaidő kezdetét követően (azaz a munkaviszony kezdete után) gyakorolható. Az Mt. szabályai szerint, a szerződés megkötése és a munkaviszony kezdete között bármelyik fél elállhat a munkaszerződéstől, ha körülményeiben a munkaszerződés megkötését követően olyan lényeges változás állna be, amely a munkaviszony létesítését lehetetlenné tenné vagy aránytalan sérelemmel járna. Ugyanakkor egy szakmailag kedvezőbb állásajánlat elfogadása önmagában nem tesz eleget ezeknek a feltételeknek, így az elállás joga ez alapján jogszerűen nem gyakorolható. Üdvözlettel: Pók László

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
Buzási Barnabás Kocsomba Nelli 2 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Dr. Szücs István 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Dr. Szücs István dr. Pozsgay Péter 2 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Inaktív Ügyvéd dr. Pozsgay Péter 2 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Inaktív Ügyvéd 1 Ügyvéd válaszolt