Párom most menne vissza szülés után a céghez, mely elköltözött. Nem tud az új helyre bejárni. Milyen lehetőségei vannak? Végkielégítés szóba jöhet?

Munkajog Kérdés beküldve:

Kicsit több mint 3 éve van állományban a cégnél, a kislányunk most 2 éves. Az érdekelne pontosan, hogy mivel oda tudna visszamenni, ahol a cég eredetileg volt, ezért kötelezhető-e arra, hogy az új telephelyre kelljen bejárnia, vagy valamilyen módon el tud jönni, úgy, hogy kapjon 1 havi végkielégítést?

Ügyvédek válaszai

Inaktív Ügyvéd
0

Inaktív Ügyvéd

Tisztelt Kérdező! Kérdés, hogy a munkaszerződésben meghatározásra került-e munkavégzés helye és ha igen, akkor milyen módon. Továbbá tisztázandó, hogy határozott vagy határozatlan időtartamú jogviszonyról van-e szó. Amennyiben a munkaszerződés egy meghatározott munkavégzési helyet tartalmaz vagy nem tartalmaz munkavégzési hely megjelölést, de a munkavállaló a munkáját szokásosan egy meghatározott telephelyen végezte, akkor a telephely változása a munkaszerződés módosítását igényelheti. Ha ebben nem jön létre konszenzus, akkor felmerülhet a munkaviszony megszüntetésének a lehetősége. Erre sor kerülhet közös megegyezéssel, a közös megegyezésben szereplő feltételekkel, illetve munkáltatói felmondással, a 3 évnél fiatalabb gyermekre tekintettel kizárólag a Munka Törvénykönyve szigorúbb felmondási szabályai alapján (a gyermek gondozására igénybe vett fizetés nélküli szabadság megszűnését követően, mert annak időtartama alatt a munkaviszony munkáltatói felmondással nem szüntethető meg). Ha a fizetés nélküli szabadság megszűnését követően, a munkáltatói felmondás feltételei fennállnak, akkor a 3 évet meghaladó munkaviszony esetén jár a végkielégítés is (az Mt. szerinti egy havi távolléti díjnak megfelelő összegben). Ha a munkavállaló mondja fel a munkaviszonyt, akkor végkielégítésre nem tarthat igényt. Más helyzetet teremthet, ha a munkaszerződésben a munkavégzés helyeként nem egy konkrét telephely, hanem például egy földrajzi régió került megjelölésre és a költözés ezen a régión belül történt. A pontosabb válaszhoz tehát több kérdés további tisztázása szükséges. Üdvözlettel: Pók László

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
dr. Pozsgay Péter 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
dr. Kárpáti Erzsébet 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
Buzási Barnabás Kocsomba Nelli 2 Ügyvéd válaszolt

Ügyvédek ezen a jogterületen

Tar Adrienn

Tar Adrienn

Ügyvéd

Kocsomba Nelli

Kocsomba Nelli

Ügyvéd