Orvoslátogató vagyok! Mikor kezdődik a munkaidő: amikor a céges autóval elindulok a partneréhez? Vagy amikor odaértem és elkezdtem a látogatást?

Munkajog Kérdés beküldve:

A kérdés másik fele, hogy mikor ér véget a munkaidő? Amikor elköszönt én az utolsó partnertől vagy amikor hazaérkezve kiszálltam a céges autóból? Az indulás és az érkezés között több óra is eltelhet!

Ügyvédek válaszai

Pók László Gábor
0

Pók László Gábor Szecskay Ügyvédi Iroda

Tisztelt Kérdező! A Munka törvénykönyve alapján munkaidőnek minősül a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység tartama. Nem munkaidő viszont a munkavállaló lakó- vagy tartózkodási helyéről a tényleges munkavégzés helyére, valamint a munkavégzés helyéről a lakó- vagy tartózkodási helyére történő utazás tartama. Abban az esetben tehát, ha Ön lakó- vagy tartózkodási helyéről indul a partnerhez, akkor az utazás nem számít bele a munkaidőbe, ugyanez igaz a hazaútra is, azaz, ha az utolsó partnertől indul haza, akkor a hazaút már nem része a munkaidőnek. Amennyiben viszont az utazás nem a lakó- vagy tartózkodási helyről indul, hanem előtte Önnek meg kell jelennie a munkáltató telephelyén és innen kell indulnia az első partnerhez, akkor ebben az esetben az utazás a munkaidő részének minősül. (Ugyanez igaz a visszaútra is, ha Ön az utolsó partnertől a munkáltató telephelyére kell, hogy visszatérjen, akkor ez munkaidőnek tekintendő.) Üdvözlettel: Pók László

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
Pók László Gábor 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
Még nem született válasz

Ügyvédek ezen a jogterületen

Kerpel Dávid

Kerpel Dávid

Ügyvéd

Pozsgay Péter

Pozsgay Péter

Ügyvéd

Gaál András

Gaál András

Ügyvéd

Tóth Virág

Tóth Virág

Ügyvéd

Tar Adrienn

Tar Adrienn

Ügyvéd