Munkavállalók tájékoztatását készítem cégeknek. (pl. munkavégzés szabályai, mv-k ellenőrzésének módja) Mivel jogszabályi kötelezetts. nem szerzői mű?

Szerzői jog Kérdés beküldve:

Azt mondják, mivel jogszabályi kötelezettség ez a tájékoztatás, ráadásul a jogszabályból bevágott részeket tartalmaz, nem egyedi, eredeti a mű, így bárki lophatja, másolhatja. Igaz ez? Mire lehetne hivatkozni, ha mégsem?

Ügyvédek válaszai

Faludi Gábor
0

Faludi Gábor Szecskay Ügyvédi Iroda

Tisztelt Kérdező! Főszabály szerint nem tartoznak a szerzői jogi törvény védelme alá a jogszabályok, az állami irányítás egyéb jogi eszközei, a bírósági vagy hatósági határozatok, a hatósági vagy más hivatalos közlemények és az ügyiratok, valamint a jogszabállyal kötelezővé tett szabványok és más hasonló rendelkezések. Ez természetesen nem zárja ki azt, hogy amennyiben a vonatkozó jogszabályok alapján Ön egy egyéni, eredeti jellegű művet hoz létre (pl. kommentárokkal, magyarázatokkal látja el az egyes rendelkezéseket stb.), akkor az szerzői jogi védelmet élvezzen. Ezen túlmenően az Ön által készített összeállítás szerzői jogi védelemben részesülhet gyűjteményként, ha tartalmának összeválogatása, elrendezése vagy szerkesztése egyéni, eredeti jellegű (gyűjteményes mű). A védelem a gyűjteményes művet megilleti akkor is, ha annak részei, tartalmi elemei nem részesülnek, illetve nem részesülhetnek szerzői jogi védelemben. A fentiek alapján tehát az Ön által készített összeállítás (gyűjtemény) szerzői jogi védelem alá eshet, ha megfelel a gyűjteményes mű fenti definíciójának vagy tartalmaz olyan eredeti, egyedi elemeket, amelyek alapján önálló műnek minősül. Ha az Ön által készített összeállítás csupán a vonatkozó jogszabályokat gyűjti össze, amelyek egy bizonyos jogviszonyban alkalmazandóak, akkor azonban kérdéses, hogy tartalmának összeválogatása, elrendezése vagy szerkesztése egyéni, eredeti jellegűnek tekinthető-e. Üdvözlettel: Faludi Gábor

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
dr. Pozsgay Péter 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
Faludi Gábor 1 Ügyvéd válaszolt

Ügyvédek ezen a jogterületen

Kocsomba Nelli

Kocsomba Nelli

Ügyvéd

Faludi Gábor

Faludi Gábor

Ügyvéd

Lohn Balázs

Lohn Balázs

Ügyvéd

Pozsgay Péter

Pozsgay Péter

Ügyvéd