Munkáltató olyan feladat teljesitését várja el a munkavállalótól, amire a munkavállaló szakmai tudással, tapasztalattal nem rendelkezik.

Munkajog Kérdés beküldve:

Mit tehet ilyen esetben a munkavállaló? A feladat nem megfelelő elkészitése komoly anyagi felelősséggel párosul. Munkavállaló ragaszkodik a munka elvégzéséhez, mert ezzel jelentős költségmegtakaritást ér el, ahelyett hogy szakmailag kompetens céget bizna meg az elvégzéssel. A munkavállaló irásban jelezte, hogy nem tud felelősséget vállalni az esetlegesen nem megfelelő módon elkészitett munkáért.

Ügyvédek válaszai

Dr. Ábrahám Orsolya
2

Dr. Ábrahám Orsolya dr. Ábrahám Orsolya - egyéni ügyvéd

Tisztelt Kérdező! A munkavállaló megtagadási joga az alábbiak szerint alakul: A munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. (2) A munkavállaló megtagadhatja az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. (3) A munkavállaló az utasítás megtagadása esetén is köteles rendelkezésre állni. (4) A munkavállaló a munkáltató utasításától akkor térhet el, ha ezt a munkáltató károsodástól való megóvása feltétlenül megköveteli és a munkáltató értesítésére nincs mód. Az utasítástól való eltérésről a munkáltatót haladéktalanul tájékoztatni kell. Amennyiben a megtagadási esetek nem állnak fenn, célszerű a munkavállalónak - ahogy ezt meg is tette - írásban jelezni, hogy szakértelemmel nem rendelkezik.

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
dr. Pozsgay Péter 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Inaktív Ügyvéd 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Buzási Barnabás Dr. Ábrahám Orsolya dr. Pozsgay Péter 3 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Inaktív Ügyvéd 1 Ügyvéd válaszolt

Ügyvédek ezen a jogterületen

Kocsomba Nelli

Kocsomba Nelli

Ügyvéd

Lefler Mónika

Lefler Mónika

Ügyvéd

Kerpel Dávid

Kerpel Dávid

Ügyvéd