Munkáltató köteles törölni munkavállalója vezeték és keresztnevét is tartalmazó céges emailcímét a m.viszony megszűnése után, használhatja ezt tovább?

Munkajog Adatvédelem Kérdés beküldve:

Munkavállaló munkaviszonyának megszűnését követően vezeték és keresztnevét egyaránt tartalmazó, de céges emailcímét köteles-e törölni? Használhatja-e ezt a személyes nevet tartalmazó emailcímet munkáltató továbbra is miután a munkavállaló munkaviszonya megszűnt? Ha igen milyen (korábbi) nyilatkozatot vagy hozzájárulást kell kérnie munkavállalótól? Kérhető-e jogszerűen ilyen hozzájáruló nyilatkozat/visszavonható-e?

Ügyvédek válaszai

Kocsomba Nelli
2

Kocsomba Nelli Dr. Kocsomba Nelli Ügyvédi Iroda

A munkáltató megtarthatja a munkavállaló e-mail címét a munkaviszony megszűnését követően is, de kizárólag hivatalos tartalmú üzenetek megismerésére jogosult. Javaslom, hogy egy automatikus választ küldjön minden esetben a rendszerük, amelyben tájékoztatják az e-mail küldőjét, hogy a jövőben kivel veheti fel a kapcsolatot a korábbi munkavállaló helyett. Az e-mail küldése a korábbi munkavállaló nevét tartalmazó e-mail címről viszont névhez fűződő jogot sérthet, ezért ezt semmiképpen sem javaslom. A gyakorlatban ez úgy szokott történni, hogy a korábbi munkavállaló e-mail címére érkező megkeresést automatikus továbbítják egy másik munkavállalónak, aki esetleg átvette a munkakörét és a választ már ez a munkavállaló küldi (vagy esetleg a korábbi munkavállaló felettese).

Buzási Barnabás
1

Buzási Barnabás Buzási Ügyvédi Iroda

Tisztelt Kérdező! A munkaviszony megszűnését követően a munkáltatónak jogszerű érdeke fűződik ahhoz, hogy azon személyek, akik munka- vagy üzleti kapcsolatban állnak a (volt) munkavállalóval, annak távozása után is felvehessék a kapcsolatot a munkáltatóval. Ezért a munkáltató ésszerű ideig jogosult fenntartani a munkavállaló nevével képzett e-mail címet, ugyanakkor nem jogosult az összes beérkező levél megismerésére, kizárólag a hivatalos tárgyú üzeneteket tekintheti meg. Mivel a gyakorlatban problémát jelenthet a levelek tartalom szerinti szétválasztása, jogszerű megoldás lehet, ha a munkáltató a volt munkavállaló e-mail címére beérkező levelekre egy automatikus üzenetet küld, amelyben tájékoztatja a küldőt, hogy hivatalos ügyben melyik más munkavállalóhoz fordulhat, illetve hogy a címzett munkavállaló már nem áll munkaviszonyban a munkáltatóval.

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
Inaktív Ügyvéd dr. Pozsgay Péter 2 Ügyvéd válaszolt

Ügyvédek ezen a jogterületen

Tar Adrienn

Tar Adrienn

Ügyvéd

Lohn Balázs

Lohn Balázs

Ügyvéd

Pozsgay Péter

Pozsgay Péter

Ügyvéd

Kocsomba Nelli

Kocsomba Nelli

Ügyvéd

Tóth Virág

Tóth Virág

Ügyvéd