Munkahelyen kamerákat szereltek fel.Mint munkaválalót szembesíthetnek azzal hogy (...visszanèztük ès láttuk tegnap nem nagyon ment a munka!?)

Munkajog Adatvédelem Kérdés beküldve:

Kèrdès tehát az volna hogy a munkahelyemen a napokba kamerákat szereltek fel,olyan ürügyel hogy a műhelyben előfordultak kissebb lopàsok.Hollot ez nem volt igaz.Majd pár nap múlva fel szereltek 4 kamerát,amelyek az egèsz műhelyt belátták.Rá 1 hétre behívott a műszakvazető,hogy vissza nèzte az előző nap 8-9 órai időszakot.Amit velem együtt is újra megnèzet,és kèrdőre vont a felvètelek alapján,mèrt használtam a telefont,majd utánna mèrt nem ment a meló?(Igaz a műhely bejáratára kivan írva telefont nem lehet a műhelyben használni.)A kamera rendszerről semmiféle tájèkoztatást nem kaptunk. Kérdésem az volna visszanézhettük velem együtt a felvételt,és kérdőre vonhat e?Mert lopás,vagy balesetveszéjre való indok nem volt.Esetleg hogy elővettem a mobiltelefont,melyett a műhelyben nem lehet használni.De azt esetle gondolta,hogy ő nincs ott akkor elővesszük a mobilt,ès ezért visszanézte a felvételt.De ez nem jogszerű ugye kedves ügyvédúr?

Ügyvédek válaszai

Inaktív Ügyvéd
0

Inaktív Ügyvéd

Tisztelt Kérdező! A megfigyelő rendszer munkahelyi telepítésének több fontos feltétele van. Egyrészt tisztázandó, hogy milyen célból kívánják a rendszert telepíteni (célhoz kötöttség elve), illetve azt, hogy az adott cél más módon elérhető-e (pl. lopások megelőzése zárható szekrényekkel). Az adatkezelésre tehát csak célhoz kötötten, és a cél eléréséhez szükséges mértékben kerülhet sor. A vagyonvédelem, a testi épség, egészség stb. védelme indokolhatja a megfigyelőrendszer telepítését, azonban a rendszernek olyannak kell lennie, amely nem okoz aránytalan sérelmet a célok elérése közben (pl. kamerák elhelyezése az öltözőben). Az adatkezelés jogszerűségéhez pedig az is elengedhetetlen, hogy a tisztességes adatkezelés elve ne sérüljön. Az adatvédelmi biztos, illetve a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság gyakorlata alapján fontos kiemelni, hogy a munkavállalók megfigyelése nem jogszerű cél, így adott esetben egy olyan rendszer alkalmazása, amely a munkavállalók munkavégzését figyeli, a munkavégzés ellenőrzését szolgálja, nem jogszerű. Tisztázandó kérdés az is, hogy a felvételekhez ki és milyen módon férhet hozzá (pl. műszakvezető jogosult-e erre). Természetesen a rendszer telepítésére csak a munkavállalóknak teljes körű tájékoztatása mellett kerülhet sor. Ebbe beletartozik a munkavállaók tájékoztatása a jogaikról és arról, hogy milyen jogorvoslati lehetőségeik vannak. Az Ön által leírtak alapján a munkáltató eljárása aggályos lehet, mivel a fenti feltételek teljesülése nem látszik biztosítottnak. Üdvözlettel: Pók László

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
Inaktív Ügyvéd 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Farkas Gábor 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Inaktív Ügyvéd 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Inaktív Ügyvéd Buzási Barnabás dr. Pozsgay Péter 3 Ügyvéd válaszolt

Ügyvédek ezen a jogterületen

Kovács Tamás

Kovács Tamás

Ügyvéd

Lohn Balázs

Lohn Balázs

Ügyvéd

Lefler Mónika

Lefler Mónika

Ügyvéd