Milyen kockázatokkal jár számomra az, ha külön élünk feleségemmel, de egyelőre még nem áll szándékunkban elválni?

Családjog Mediáció Házassági vagyonjog Kérdés beküldve:

A feleségemmel külön élünk néhány hónapja és békésen tisztáztuk mostanig a részleteket, beleértve a közös vagyonunk (megtakarítások) elosztását. Gyerekeink nincsenek. A válással kapcsolatban abban maradtunk legutóbb, hogy még korainak érezzük ezt a lépést. Általánosságban nézve milyen kockázatokkal jár számomra ennek az állapotnak a fenntartása? Konkrétan gondolok olyan esetekre, hogy még a válás előtt valamelyikőnk ápolásra szorul, feleségem teherbe esik, valamelyikőnk valamilyen kisebb/nagyobb értéktárgyat (háztartási gép, gk., ingatlan) vásárol/örököl, stb. Vannak-e ezen túl esetleg nagyobb jogi "kockázatai" a fennálló helyzetnek?

Ügyvédek válaszai

Dr. Udvaros Judit
1

Dr. Udvaros Judit Dr. Udvaros Judit ügyvéd

Kedves Kérdező! A vagyoni kockázatot illetően fontos: mit jelent az, hogy "tisztázták" a jogviszonyokat. Ha ez a jövőre nézve is szabályozásra került (vagyonelkülönítés ill. közszerzemény rögzítése), akkor a vásárlás nem jelent kockázatot - megfelelő megállapodás hiányában a közös vagyon intézménye érvényesül -, az öröklés folytán szerzett vagyon pedig életközösség fennállása esetén is különvagyon. Feleségének mástól származó gyermeke esetén az apaság Önt terhelő vélelme kockázat (a vélelem megdönthető, de peres eljárás keretében). Kockázat a kölcsönös tartási kötelezettség; bár az "együttműködés" - a tényleges ápolás - nem kényszeríthető ki, de az anyagi fedezet biztosítása ill. ahhoz való hozzájárulás igen. Üdvözlettel: Udvaros Judit

Inaktív Ügyvéd
0

Inaktív Ügyvéd

Igen, vannak, ezért javaslom, hogy ha elválni még nem szeretnének, a házassági vagyonjogi kérdéseket ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratban rendezzék, ezzel elkerülhetik a későbbiekben az évekig elhúzódó pereskedést.

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
Dr. Szücs István Lefler Mónika 2 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Dr. Udvaros Judit dr.Nagy Zoltán Dr. Pethő András 3 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
dr.Nagy Zoltán Dr. Szücs István Dr. Udvaros Judit 3 Ügyvéd válaszolt