Mikor aggályos alakilag egy öröklési szerződés?

Öröklés / hagyatéki ügyek / végrendelet Kérdés beküldve:

2016-ban kötöttem édesapámmal öröklési szerződést. Az okiratot az ügyvédnő az irodájában készitette el előzetes megbeszélés alapján. Igy a szerződésre a dátum mellé az a helyiség került, ahol az ügyvédnő irodája van. Utána az elkészült szerződést elhozta édesapámhoz az irodájához közeli faluba, ahol azt a tanuk és édesapám is aláírták. Majd az ügyvédnő is ellenjegyezte azt. De ekkor már a dátum mellé, az adott helyiség került. /ami szerintem így van rendjén/ Édesapám azóta elhunyt és a hagyatéki tárgyalás is megvolt. A közjegyző megjegyezte, hogy a szerződés szerinte alakilag aggályos, igy az érvénytelen. Ennek alapján a testvéreim természetesen a szerződést nem fogadták el. Kérdésem lenne, hogy valóban alakilag aggályos szerződésről van-e szó?

Ügyvédek válaszai

dr.Nagy Zoltán
0

dr.Nagy Zoltán Dr.Nagy és Társa Ügyvédi Iroda

Számomra nem teljesen világos a probléma, mert ha jól értem, mindenki aláírása mellett az a helység szerepelt, ahol valójában aláírta. Ha így van, akkor emiatt nem lehet aggályos a szerződés. Más ok ettől még lehet, a szerződés egészének ismeretében lehet az érvényesség kérdésében konkrétabb választ adni.

Dr. Fekete S. Tamás
0

Dr. Fekete S. Tamás Dr. Fekete S. Tamás

Üdvözlöm! Ha jogvita van a felek között az eljárásban, a kozjegyző ideiglenesen adja át a hagyatékot. Az aggályos szerződés nem jelenti azt hogy érvénytelen. Ezt egy perben lehet majd eldönteni, ha a törvényes örökösök vitatják az érvényességet. Kérdés: kinek a részére adta át a közjegyző ( feltetelezem ideiglenesen) a hagyatékot? Ha jól értem Ön törvényes örökös is lenne ha nem lenne szerződés. Az öröklési ( vagy bármilyen) szerződésre nem szokás feljegyezni, hogy hol készítette elő az eljáró ügyvéd. Ilyen értelemben ez plusz információ, aminek nincs jogi relevanciája. A lényeg, hogy az aláírások és ellenjegyzés megfelelő legyen. Ha a testvérei csak ennyiben tudják vitatni at érvényességet-szerintem nyert ügye van.

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
dr.Nagy Zoltán Halászné dr. Balkay Hanna 2 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
dr.Nagy Zoltán dr.Nagy Zoltán dr.Nagy Zoltán 3 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
dr.Nagy Zoltán dr.Nagy Zoltán 2 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
dr.Nagy Zoltán 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Még nem született válasz

Ügyvédek ezen a jogterületen

Tóth Virág

Tóth Virág

Ügyvéd

Fabinyi Zsolt

Fabinyi Zsolt

Ügyvéd