Megteheti-e a munkáltató,hogy egy évben csak 14 nap szabadságot ad,és azt is csak nyáron vehetjük ki?A maradék szabadságokat pedig nem fizeti ki.

Munkajog Kérdés beküldve:

Nem engedte átvinni a következő évre,és nem is fizette ki.Két éve így működik.36 éves vagyok,összesen 26 nap szabadság járna nekem a korom szerint.Azt mondta,hogy magánvállalkozóként ezt megteheti.Vajon igaza van?Június 15-ig szól a munkaviszonyom,elküldtek.Az indok:a vasárnapi zárva tartások.Hárman sokan vagyunk,a másik két kolléganő rokonok.Egyértelmű volt,hogy engem küldenek el.Most várom a papírokat,és az "elmaradt" szabadságok kifizetését.Ha nem fizeti ki a ki nem adott szabadságokat,perelhetek?

Ügyvédek válaszai

Inaktív Ügyvéd
0

Inaktív Ügyvéd

Tisztelt Kérdező! Alapvetően a munkáltató adja ki a szabadságot, azonban a szabadságból 7 munkanappal (vagy ha a munkaviszony év közben jön létre vagy szűnik meg, ennek arányos részével) a munkavállaló szabadon rendelkezik, azaz a kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. A szabadságot főszabály szerint az esedékesség évében kell kiadni, kivételes esetben (a Munka Törvénykönyvében meghatározottak szerint) azonban részben átvihető a következő évre. Szabadságot pénzben megváltani csak a munkaviszony megszűnése esetén lehet. Ha ez nem történik meg, akkor ez természetesen érvényesíthető a munkáltatóval szemben. Üdvözlettel: Pók László

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
Dr. Szücs István 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Lefler Mónika Inaktív Ügyvéd 2 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
dr. Pozsgay Péter 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Dr. Ábrahám Orsolya 1 Ügyvéd válaszolt