Megakadályozható-e jogilag, hogy korábbi munkatársunk a munkaszervezést könnyítő adatbázisunk használatával kapcsolatos tudását egy versenytársunknál kamatoztassa?

Munkajog Know­-how Versenyjog Üzleti titok Kérdés beküldve:

Úgy gondoljuk, hogy a cégünk általunk kifejlesztett adatbázis és az ahhoz kapcsolódó munkaszervezési rendszer jelentősen növelte a versenyképességünket. A problémát az adja, hogy az egyik volt alkalmazottunk vélhetően a versenytársunkhoz szerződik, és attól tartunk, hogy a nálunk megszerzett ismereteit új munkahelyén is kamatoztatja, így a feltehetően meglévő versenyelőnyünk elvész. Megakadályozhatjuk ezt valamilyen módon?

Ügyvédek válaszai

Vajda János
1

Vajda János Szecskay Ügyvédi Iroda

Kedves Kérdező! A kérdése egy elég általános és sokszor tapasztalt problémára utal, mégpedig a munkaerő-csábításnak azokra az eseteire, amikor a munkavállaló elcsábítása a versenytárs által valószínűsíthetően együtt jár egy másik jogsértéssel, többnyire üzleti titok (know-how) jogosulatlan felhasználásával. A Munka Törvénykönyve alapján a munkavállaló minden erre vonatkozó külön rendelkezés nélkül is köteles a tudomására jutott üzleti titkokat megőrizni, mégpedig korlátlan ideig. Vagyis elvileg nem használhatja fel az Önnél megismert üzleti titkokat az új munkahelyén. Azonban fontos hozzátenni azt is, hogy ez nem az általános szakmai ismeretek új munkahelyen történő felhasználását jelenti, csakis azon adatok, információk, eljárások, stb. élveznek védelmet, amelyek megőrzéséhez Önnek és a cégének méltányolható érdeke fűződik és Ön a titokban maradáshoz szükséges, és technikailag lehetséges intézkedéseket megtette. Ezen szempontok szerint kell megvizsgálni az Ön által kérdésében említett adatbázist is. Konkrétan azt megakadályozni, hogy az Önök korábbi munkavállalója a versenytársuknál kezdjen dolgozni, nem lehet, legfeljebb a munkaszerződés ilyen irányú rendelkezéseire (versenytilalmi klauzúla) hivatkozva lehet vele szemben anyagi jellegű intézledéseket alkalmazni utólag. Mivel az üzleti titkok jogosulatlan felhasználására pedig jellegéből eredően csak az eredmény oldaláról utólag lehet következtetni (vagyis amikor az már bekövetkezett, pl. Ön ügyfeleket veszít amiatt hogy most már a versenytársuknál is érvényesül a versenyelőny), ezért megakadályozni ezt sem lehet, azonban bekövetkezése esetén érvényesíthet versenyjogi jellegű igényeket a versenytársával szemben pl. üzleti titok tisztességtelen megszerzésére és felhasználására hivatkozva.

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
Inaktív Ügyvéd dr. Czeglédy Csaba 2 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
dr. Czeglédy Csaba 1 Ügyvéd válaszolt

Ügyvédek ezen a jogterületen

Vajda János

Vajda János

Ügyvéd

Tar Adrienn

Tar Adrienn

Ügyvéd

Gaál András

Gaál András

Ügyvéd