Két végrendelet közül melyik tekinthető érvényesnek?

Öröklés / hagyatéki ügyek / végrendelet Családjog Kérdés beküldve:

Az örökhagyó halálakor különböző személyek birtokában lévő két végrendelet került elő. Mindkét végrendelet a teljes vagyonról rendelkezett, azonban eltérő örökösök javára. Bár az egyik végrendelet 2 évvel korábbi keltezésű, a későbbi végrendeletben nem utal az örökhagyó annak megváltoztatására. Tekinthető a későbbi végrendelet érvényesnek? Változtat-e a helyzeten, hogy az örökhagyó a második végrendelet írásakor öregségéből kifolyólag könnyen manipulálható volt és emellet feltételezhető, hogy elfeledkezett arról, hogy egyszer már végrendelkezett?

Ügyvédek válaszai

dr.Nagy Zoltán
1

dr.Nagy Zoltán Dr.Nagy és Társa Ügyvédi Iroda

Az új végrendelet a régebbit hatályon kívül helyezte, még abban az esetben is, ha nem rendelkezett külön erről. A megtámadási lehetőség az elmondottak alapján fennáll, de ennek megalapozottsága kapcsán ennyi információ birtokában nem lehet nyilatkozni.

Dr. Udvaros Judit
1

Dr. Udvaros Judit Dr. Udvaros Judit ügyvéd

Tisztelt Kérdező! Sajnos, a későbbi keltezésű végrendelet a hatályos. Az Ön által leírt információ alapján - megfeledkezés a korábbi okiratról, könnyen befolyásolhatóság - úgy tűnik, hogy a végrendelet esetleges megtámadása sem hozná meg az Ön által kívánt eredményt. Üdvözlettel: Udvaros Judit

Dr. Pethő András
0

Dr. Pethő András

A végrendelet további tulajdonságaitól függően mindkettő érvényes lehet. A kettő közül főszabályszerűen a későbbi rendelkezés az, ami hatályos marad. Ha nem rendelkezik róla külön, akkor is. Amennyiben bizonyítani tudja, hogy a második végrendeletet az örökhagyó nem önszántából írta alá, akkor érvénytelenség miatt megtámadható. Ha az érvényessége megdől, akkor az első alapján zajlik majd a hagyatékátadás.

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
Dr. Udvaros Judit 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
Dr. Pethő András Dr. Szücs István 2 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Dr. Szücs István Lefler Mónika 2 Ügyvéd válaszolt