Kérhető magyar bíróságtól végrehajtás külföldi választottbírósági ítéletre vonatkozóan?

Választottbírósági ügyek Végrehajtás Kérdés beküldve:

Holland választottbírósági ítélet alapján tízezer euró követelésére vagyunk jogosultak, azonban a hosszasan húzódó végrehajtás meghiúsult Hollandiában. Így a cég magyarországi telephelye ellen szeretnénk végrehajtást kérni. Van erre lehetőség? Illetőleg mi módon szerezhetnénk érvényt követelésünknek?

Ügyvédek válaszai

Farkas Gábor
1

Farkas Gábor Dr. Farkas Gábor Ügyvéd Irodája

T. Kérdező! Igen, általában van lehetőség a külföldi választottbírósági ítélet magyarországi végrehajtását kérni, kivéve, néhány speciális esetet (magyar bíróságnak kizárólagos joghatósága van vagy pl. kiskorúak ügye). További feltételeket is ellenőrizni kell (pl. jogerős-e az ítélet, az akinek a terhére hozták az ítéletet részt vehetett az eljárásban, nem ütközik magyar közrendbe a döntés, stb.). Meg kell azt is nézni, hogy a cég "magyarországi telephelye" pontosan milyen jogi formában működik, hogyan lehet vele szemben igényt érvényesíteni. Az általános lehetőség mellett természetesen a konkrét ügy minden iratát alaposan meg kell vizsgálni annak érdekében, hogy meg tudjuk állapítani a jogérvényesítés lehetséges módját. Az ügy elemzéséhez szívesen állunk rendelkezésére a megadott elérhetőségeinken. Üdvözlettel: Farkas Gábor

Dr. Udvaros Judit
0

Dr. Udvaros Judit Dr. Udvaros Judit ügyvéd

Kedves Érdeklődő! Törvény, a külországgal fennálló nemzetközi egyezmény vagy viszonosság alapján van mód a végrehajtásra. A magyar bíróság a hiteles fordításban csatolt választottbírósági szerződés és a választottbírósági ítélet alapján dönt a végrehajthatóvá nyilvánításról.

További kérdések ebben a témakörben

Ügyvédek ezen a jogterületen

György János

György János

Ügyvéd

Benn András

Benn András

Ügyvéd

Farkas Gábor

Farkas Gábor

Ügyvéd