Hogyan védhetjük meg az általunk lefejleszett okostelefon applikációt?

Egy baráti társaság vagyunk, akik összeálltunk és néhány hónap alatt lefejlesztettünk egy okostelefon applikációt, amit értékesíteni szeretnénk. Most azzal vagyunk gondban, hogy hogyan lehet ezt az applikációt megvédeni attól, hogy valaki lemásolja. Van erre valamilyen eljárás, be kell jelentenünk valamilyen hivatalba, le lehet egyáltalán így védeni egy applikációt?

Ügyvédek válaszai

Farkas Gábor
1

Farkas Gábor Dr. Farkas Gábor Ügyvéd Irodája

Tisztelt Kérdező! Az említett applikáció az Szjt. rendszerében említett szoftver védelem alá esik véleményem szerint. A védelem a "művet", azaz az applikációt a keletkezésétől fogva megilleti, azaz nem kell bejelenteni. Az értékesítés joga az applikáció (közös mű) szerzőit illeti, minden ettől eltérő magatartás (pl. engedély nélküli másolás, hasznosítás) jogsértő cselekmény. Bár nem szükséges bejelentés, van lehetőség az applikáció önkéntes műnyilvántartásba vételére a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál, ezzel tovább lehet növelni a jogbiztonságot. Ha az applikáció megjelenése levédhető egyedi jelleget is tartalmaz (pl. applikáció neve, logója, szlogenje, stb.), akkor ezekre külön védjegyoltalom is kérhető. Ez kizárólag a megkülönböztető jegyek használatát védi, magát az applikációt nem. Ez csak megkülönbözteti az applikációt másoktól. A védjegy bejegyzéséhez szükséges először utánajárni különböző hazai és nemzetközi nyilvántartásokban, hogy a leendő védjegy nem ütközik-e már korábbi védjegyekbe. Ha nem, akkor lehet az SZTNH-hoz fordulni a védjegy bejegyzéséhez. Amennyiben a szabályok részletesebben is érdeklik Önöket, forduljanak hozzánk bizalommal. Személyes egyeztetést követően szívesen adunk személyre (applikációra) szabott tanácsokat annak érdekében, hogy a kifejlesztett termék minél nagyobb jogi védelmet élvezhessen. Üdvözlettel: dr. Farkas Gábor, ügyvéd

dr.Németh Gabriella
1

dr.Németh Gabriella dr.Németh & dr.Haraszti Ügyvédi Iroda

Válaszom lehetne jogi, mégis inkább praktikus lesz. A jogi védelem ugyanis a szerzői jogi törvény alapján megilleti a fejlesztőket, mégis, a gyakorlatban kell megoldani a "lopásgátlást". A fejlesztett programot le kellene írni, és azt a szerzőknek titokvédelmi szerzői záradékkal ellátni. Ezután a dokumentumot én közjegyzői letétbe tenném (vagy a szabadalmi hivatal műnyilvántartásába helyezném), így vita esetén onnan elővéve egyértelmű lesz, hogy ez a tudás aznap már a fejlesztőké volt. Így majd a másik félnek kell bizonyítania vita esetén, hogy neki saját szellemi terméke volt ugyanaz, ennél már korábbi időpontban. Enélkül a technika nélkül ez a bizonyítás nem lesz lehetséges. Aki pedig az applikáció közelébe kerül, mindenképpen írjon alá egy - akár kötbérfizetési kötelezettséggel is terhelt - titoktartási nyilatkozatot a fejlesztőkkel, Így vita esetére lesz jogalap a kártérítési összeg vagy más jóvátétel követelésére. A jogok védelméhez feltétlenül tanácsolom szerzői jogban jártas ügyvéd megbízását. Minden apróságra figyelni kell az ilyen ügyekben. Jó munkát kívánok!

További kérdések ebben a témakörben

Ügyvédek ezen a jogterületen

Kovács Tamás

Kovács Tamás

Ügyvéd

Kocsomba Nelli

Kocsomba Nelli

Ügyvéd

Farkas Gábor

Farkas Gábor

Ügyvéd

Byrdy Wanda

Byrdy Wanda

Ügyvéd

Lohn Balázs

Lohn Balázs

Ügyvéd