Hogyan tudnám visszaszerezni az autót amit édesanyám vett?

Családjog Házassági vagyonjog Kérdés beküldve:

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő! Két évvel ezelőtt édesanyám vásárolt a családnak egy személygépkocsit 650 ezer Forint értékben. Idén tavasszal a férjem elhagyott minket, magamra maradtam három kiskorú gyermekemmel és az autót elvitte. Sajnos mikor megvettük az autót az biztosítás miatt ( hogy kedvezőbb legyen) az ő nevére lett íratva, viszont így hogy már kilépett az életünkből szeretném az autót visszaszerezni, vagy valamilyen módot találni arra, hogy ne érezzem úgy hogy édesanyámat átverte. Az a személygépkocsi az én családomnak lett vásárolva és nem neki és a barátnőjének. Kérem segítsenek!!!

Ügyvédek válaszai

Dr. Szücs István
0

Dr. Szücs István Dr. Szücs István Ügyvédi Iroda

Tisztelt Kérdező! Ha szépszerével nem megy, akkor csak a peres eljárás marad, az viszont kedvező eredményt hozhat! A per jogalapja az lehet - ha tudják bizonyítani - hogy az Ön édesanyja ajándékként vette Önöknek az autót. Nyilván az ajándékozás mindkettőjüknek szólt, de csakis Önre való tekintettel történt, hiszen ha Önök nem házastársak, akkor az édesanyja nem ajándékozta volna meg a számára idegen, sőt ismeretlen férfit. Az, hogy az autó a férje nevére került, nem baj, mivel házastársi vagyonközösség állt fenn Önök között (valószínűleg), tehát az autó fele az Öné. A Ptk. szerint az ajándékot öt éven belül vissza lehet követelni - ezt az édesanyja meg tudja tenni, ha tudja bizonyítani, hogy a verdát ő fizette ki. Ha az ajándékozás nem bizonyítható, akkor a ez az "autóügylet" azonban messzebbre is mutathat, mert az autó része a házastársi közös vagyonnak, amelyet az életközösség megszakadása után célszerű megosztani. Ugyanakkor mérlegelni kell, mert pl. a közös lakásuk (ha van ilyen, akkor tipikusan a) fele a férjét illeti, s ennek értéke szerintem meghaladja a használt autó árát. Ezen túl a családjogi viszonyt is célszerű lenne rendezni (válás, gyermektartás stb.) Ezért az autó követelésével kapcsolatban kellő óvatosságra intem - a vagyonjogi kérdések miatt!

Lefler Mónika
0

Lefler Mónika Lohn Ügyvédi Iroda

Tisztelt Hölgyem! Az autó visszaszerzésére, vagy az autó értékének a visszakövetelésére jelen esetben egy házassági vagyonjogi per keretén belül lenne lehetősége. Amennyiben a férje elhagyta és Önnek van válási szándéka, úgy a vagyonjogi igényét e per keretein belül érvényesítheti. Pontosabb tájékoztatás csak az ügy részletesebb ismerete mellett adható, amennyiben jogi segítségemet kívánja igénybe venni, készséggel állok rendelkezésére az alábbi elérhetőségeken. Bármilyen további kérdés, észrevétel esetén forduljon hozzám bizalommal. Köszönöm szépen. Üdvözlettel: dr. Lefler Mónika ügyvéd / Attorney-at-law Mobile: +36 70 977 95 02 Email:monika.lefler@lohn.hu

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
Lefler Mónika 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
Még nem született válasz

Ügyvédek ezen a jogterületen

Tóth Virág

Tóth Virág

Ügyvéd

Fabinyi Zsolt

Fabinyi Zsolt

Ügyvéd