Felül kell-e vizsgálnunk az ÁSZF-ünket az új Ptk.-ra való tekintettel?

Szerződések joga Kérdés beküldve:

Egy irodaszereket értékesítő online vállalkozást vezetünk, ügyfeleink főleg természetes személyek, de vannak kisvállalkozások is. Szükséges-e a weboldalunkon is elérhető ÁSZF-ünknek a fogyasztókra vonatkozó részeit felülvizsgálnunk az új Ptk.-ra tekintettel?

Ügyvédek válaszai

dr.Németh Gabriella
2

dr.Németh Gabriella dr.Németh & dr.Haraszti Ügyvédi Iroda

Véleményem szerint igen, szükséges. De nem csak az új ptk. miatt, hanem mert az e-kereskedelemre vonatkozó jogszabályok az utóbbi években változtak (és változni is fognak). Az ÁSZF-et alkalmazó fél pedig mindig szigorúbb felelősséggel tartozik, mint egy "sima" szerződést kötő cég. Egy bírósági vitában is sokkal több bizonyítási teher esik az ÁSZF-et kikötő félre, mint az azt elfogadni kénytelen vásárlóra. A legújabb szabályok szerint az e-szerződések is már írásbeli szerződésnek minősülnek, és az ÁSZF-ben már a honlap üzemeltető IT szolgáltatót is fel kell tüntetni az impresszumban. Az elállási jog is módosult, beszéljen ÁSZF-ekre szakosodott jogásszal. Köszönöm kérdését.

dr.Nagy Zoltán
0

dr.Nagy Zoltán Dr.Nagy és Társa Ügyvédi Iroda

Az ÁSZF ismeretében lehet nyilatkozni a szükségesség kérdésében, de egy vizsgálat mindenképpen indokolt, egyrészt az új Ptk. miatt, másrészt a fogyasztói szerződésekre vonatkozóan megváltozott jogszabályokra is tekintettel.

dr. Rózsahegyi Zsolt
0

dr. Rózsahegyi Zsolt

Bár jogszabály ilyen előírást nem tartalmaz, mindenképp javasolt az ÁSZF felülvizsgálata az új Ptk. hatálybalépése miatt. Ezt indokolttá teszik pl. a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó szabályok, a kártérítési felelősség szabályainak változásai, a vezető tisztségviselők felelősségi szabályainak módosulása, stb.

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
Inaktív Ügyvéd Buzási Barnabás 2 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
dr.Nagy Zoltán Halászné dr. Balkay Hanna 2 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Halászné dr. Balkay Hanna Dr. Pajor Dávid 2 Ügyvéd válaszolt

Ügyvédek ezen a jogterületen

Faludi Gábor

Faludi Gábor

Ügyvéd