Felül kell-e vizsgálnunk az ÁSZF-ünket az új Ptk.-ra való tekintettel?

Szerződések joga Kérdés beküldve:

Egy irodaszereket értékesítő online vállalkozást vezetünk, ügyfeleink főleg természetes személyek, de vannak kisvállalkozások is. Szükséges-e a weboldalunkon is elérhető ÁSZF-ünknek a fogyasztókra vonatkozó részeit felülvizsgálnunk az új Ptk.-ra tekintettel?

Ügyvédek válaszai

dr.Németh Gabriella
2

dr.Németh Gabriella dr.Németh & dr.Haraszti Ügyvédi Iroda

Véleményem szerint igen, szükséges. De nem csak az új ptk. miatt, hanem mert az e-kereskedelemre vonatkozó jogszabályok az utóbbi években változtak (és változni is fognak). Az ÁSZF-et alkalmazó fél pedig mindig szigorúbb felelősséggel tartozik, mint egy "sima" szerződést kötő cég. Egy bírósági vitában is sokkal több bizonyítási teher esik az ÁSZF-et kikötő félre, mint az azt elfogadni kénytelen vásárlóra. A legújabb szabályok szerint az e-szerződések is már írásbeli szerződésnek minősülnek, és az ÁSZF-ben már a honlap üzemeltető IT szolgáltatót is fel kell tüntetni az impresszumban. Az elállási jog is módosult, beszéljen ÁSZF-ekre szakosodott jogásszal. Köszönöm kérdését.

dr.Nagy Zoltán
0

dr.Nagy Zoltán Dr.Nagy és Társa Ügyvédi Iroda

Az ÁSZF ismeretében lehet nyilatkozni a szükségesség kérdésében, de egy vizsgálat mindenképpen indokolt, egyrészt az új Ptk. miatt, másrészt a fogyasztói szerződésekre vonatkozóan megváltozott jogszabályokra is tekintettel.

dr. Rózsahegyi Zsolt
0

dr. Rózsahegyi Zsolt

Bár jogszabály ilyen előírást nem tartalmaz, mindenképp javasolt az ÁSZF felülvizsgálata az új Ptk. hatálybalépése miatt. Ezt indokolttá teszik pl. a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó szabályok, a kártérítési felelősség szabályainak változásai, a vezető tisztségviselők felelősségi szabályainak módosulása, stb.

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
Bagaméry Gáspár Lohn Balázs Farkas Gábor Dr. Udvaros Judit dr. Rózsahegyi Zsolt dr.Nagy Zoltán Byrdy Wanda 7 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Farkas Gábor dr.Nagy Zoltán Dr. Fekete S. Tamás Németh Éva Inaktív Ügyvéd Dr. Udvaros Judit Halászné dr. Balkay Hanna dr. Szabó Zsombor Dr. Ábrahám Orsolya Byrdy Wanda 10 Ügyvéd válaszolt

Ügyvédek ezen a jogterületen

Dobos István

Dobos István

Ügyvéd

Pozsgay Péter

Pozsgay Péter

Ügyvéd

Byrdy Wanda

Byrdy Wanda

Ügyvéd