Felszerelhetjük-e kamerával a pihenőidő eltöltésére szolgáló részleget?

Adatvédelem Munkajog Kérdés beküldve:

A pihenőidő eltöltésére szolgáló részlegből nyílik az üzem fő raktárhelyisége, így biztonsági szempontból szeretnénk kamerákkal ellátni a részleget. Munkavállalóink fordulhatnak hozzánk panasszal emiatt?

Ügyvédek válaszai

Buzási Barnabás
2

Buzási Barnabás Buzási Ügyvédi Iroda

Tisztelt Kérdező! Bár a Munka Törvénykönyve jogot ad a munkáltatónak a munkavállaló ellenőrzésére, de ez az ellenőrzés egyrészt csak a munkavállaló munkaviszonnyal összefüggő magatartásával lehet összefüggésben, másrészt nem járhat az emberi méltóság megsértésével. Ezen felül a munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető. Ennek megfelelően, a munkavállalót a munkahelyen is megilleti a magánélethez való jog, így a munkáltató ezek helyszíneit (különösen öltözők, pihenőhelyiség, mosdók) nem ellenőrizheti, tehát a kamera felszerelése nem még abban az esetben sem lehetséges, ha a cél a raktárhelyiség megfigyelése. Javaslom, hogy más kameraállás alkalmazásával figyeljék meg a helyiséget, úgy, hogy annak szöge ne lásson rá a pihenő részlegre.

Kocsomba Nelli
2

Kocsomba Nelli Dr. Kocsomba Nelli Ügyvédi Iroda

Az adatvédelmi biztos gyakorlata szerint nem lehet pihenőhelyiségben kamerát elhelyezni, mert az adatkezelés célhoz kötöttsége hiányzik. Több állásfoglalásban is megfogalmazásra került (pl. 666/P/2008-3): "Semmilyen célból nem lehet olyan helyiségekben kamerát elhelyezni és működtetni, amely a munkavállalók munkaközi pihenőjének elöltése céljából lett kijelölve, továbbá nem lehet kamerát elhelyezni öltözőkben, illemhelyiségekben, zuhanyzókban sem." Javaslom, hogy a kamerát úgy helyezzék el, hogy a raktárkészletet ellenőrizni tudják, de semmiképpen se irányuljon a kamera a pihenőhelyiségre.

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
Dr. Ábrahám Orsolya Buzási Barnabás dr. Pozsgay Péter 3 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Buzási Barnabás Dr. Ábrahám Orsolya dr. Pozsgay Péter 3 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
dr. Pozsgay Péter 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
Még nem született válasz

Ügyvédek ezen a jogterületen

Gaál András

Gaál András

Ügyvéd

Lefler Mónika

Lefler Mónika

Ügyvéd

Lohn Balázs

Lohn Balázs

Ügyvéd

Keller Anikó

Keller Anikó

Ügyvéd

Kocsomba Nelli

Kocsomba Nelli

Ügyvéd