Felmondás, vagy azonnali felmondás lehetőségét teremti-e meg, a csoportos leltárfelelősségi megállapodás alá nem írása a munkavállaló részéről?

Munkajog Kártérítés Kérdés beküldve:

Új munkavállaló beállítása miatt, teljes egészében változatlan tartalommal készítettem egy új (az új dolgozó adataival korrigált) csoportos leltárfelelősségi megállapodást. Egy régi dolgozóm, a korábbi megállapodást aláírta, ezt viszont nem. Számomra, a leltár biztosította elszámolhatóság elengedhetetlenül fontos. Nem akarok felelősség nélküli alkalmazottat foglalkoztatni a trafikomban.

Ügyvédek válaszai

Gaál András
1

Gaál András Dr. Gaál András Ügyvédi Iroda

Tisztelt Kérdező! Két megoldás lehetséges: Az első az, hogy csak az új munkavállalóval íratja alá az új leltárfelelősségi megállapodást, a korábbi munkavállalók pedig az általuk aláírt megállapodás alapján felelnek, ha nem kötött ki konkrét időszakot a korábbi leltárfelelősségi megállapodásban. A másik lehetőség az azonnali hatályú felmondás, a Munka Törvénykönyvének 78. § (1) bekezdés b) pontja alapján, mivel a munkavállaló olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Azonban ez csak az aláírás megtagadásától számított 15 napon belül lehetséges. Ha határozott idejű szerződést kötött a munkavállalóval, akkor bármikor élhet az azonnali hatályú felmondás jogával. azonban a felmondást nem kell megindokolni. Ha a tizenöt nap már eltelt, vagy nem határozott idejű a munkaviszony, akkor rendes felmondással lehet élni, amelyet mwg kell indokolni. A felmondás indoka a leltárfelelősségi megállapodás alá nem írása. A Munka Törvénykönyve 65. § tartalmazza, hogy mikor nem lehet felmondani, ezeket a körülményeket is figyelembe kell venni. Tisztelettel: Gaál András

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
Inaktív Ügyvéd dr. Czeglédy Csaba 2 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
dr. Pozsgay Péter 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Dr. Ábrahám Orsolya Buzási Barnabás dr. Pozsgay Péter 3 Ügyvéd válaszolt