Ellátható-e jogi védelemmel egy honlap? Milyen eljárás keretében valósítható meg?

Egy üzleti célú, adatbázis jellegű honlap létrehozása szerepel terveim között. Első lépésként arról szeretnék megbizonyosodni, hogy üzleti ötletem jogi védelmet miként tud szerezni? Milyen eljárásban és hogyan érhető el mindez?

Ügyvédek válaszai

Farkas Gábor
2

Farkas Gábor Dr. Farkas Gábor Ügyvéd Irodája

Tisztelt Kérdező! A hazai jogi szabályozás kifejezetten internetes honlap jogi védelméről nem rendelkezik. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a honlapon megjelenő egyes elemek ne eshetnének védelem alá. A kérdésében szereplő adatbázis például nagy valószínűséggel olyan adatbázis, ami gyűjteményes műként szerzői jogvédelmet élvezhet (ez akkor is igaz, ha az adatbázis részei, tartalmi elemei egyébként nem részesülnek vagy nem is részesülhetnek szerzői jogvédelemben). A honlap egyéb elemeit is meg lehet vizsgálni, ugyanis a honlap megjelenése (grafikai, képzőművészeti alkotásként) szintén védelem alá eshet, továbbá a honlapon megjelenő, védjegynek minősíthető elemeket is le lehet védetni. Elméletileg a honlap mögött programozási teljesítmény is állhat (a honlapnak valószínűleg van egy forráskódja például), ami Magyarországon nem esik szerzői jogvédelem alá, de más ország jogrendszerében ez eltérően minősülhet. Ennek kapcsán fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a honlapra irányadó jog azonosítása érdekes kérdéseket vethet fel (pl. alkalmazható-e vajon a magyar jog, ha a honlap forráskódja és anyagai egy külföldi szerveren szerepelnek? pusztán az, hogy magyar nyelvű a honlap és magyar a célközönség, megalapozza-e a magyar jog hatályát a honlapra?). Erre tekintettel érdemes lenne alaposabban megnézni a tervezett honlapot, illetve az Ön által kialakított üzleti modellt. Úgy gondolom, erre egy személyes találkozó lenne a legalkalmasabb, ezért kérem, hogy további információért keressen bizalommal a megadott elérhetőségeken. Üdvözlettel: Farkas Gábor

dr.Németh Gabriella
1

dr.Németh Gabriella dr.Németh & dr.Haraszti Ügyvédi Iroda

Az üzleti célú honlapok esetében különös figyelmet igényelnek az adatvédelmi szabályok betartása és a szerzői jogok védelme. Egy professzionális honlap ÁSZF + Jogi nyilatkozat megfelelő védelmet nyújthat a támadásokkal, a fogyasztói reklamációkkal és a plagizálókkal szemben is. Ebben van mód nemcsak másolási kötbért vagy adminisztrációs díjat kikötni, hanem arra is, hogy a belépés és használat feltételeit előre közöljük a böngészőkkel. Az ÁSZF (Általános Szerződési Feltételek) azonban a polgári jogban speciális figyelmet kap: nem lehet egyoldalú, méltánytalan és tisztességtelen a fogyasztóra nézve (pl. túlzott mértékű kötbér sem köthető ki), Ezért érdemes azt szerzői jogokra szakosodott ügyvéddel elkészíttetni és évente karbantartani. Egyéb üzleti ötletek levédésre pedig megfontolandó a védjegy, szabadalom jogi védelmének igénybe vétele is.

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
Dr. Szücs István 1 Ügyvéd válaszolt

Ügyvédek ezen a jogterületen

Kerpel Dávid

Kerpel Dávid

Ügyvéd

Kiss Alma

Kiss Alma

Ügyvéd

Kovács Tamás

Kovács Tamás

Ügyvéd

Dobos István

Dobos István

Ügyvéd