Élettársnak ajándékozási szerződés révén megszerzett ingatlan után kell illetéket fizetnie?

Adó Szerződések joga Ingatlan adásvétel (és csere) Kérdés beküldve:

Érdeklődnék, hogy a hatályos jogszabályok alapján kellene-e illetéket fizetni az élettársnak ajándékozott ingatlan után? Amennyiben igen, úgy milyen költségekkel lehet számolni?

Ügyvédek válaszai

dr.Nagy Zoltán
1

dr.Nagy Zoltán Dr.Nagy és Társa Ügyvédi Iroda

Igen, az élettársi vagyonszerzés illetékköteles, az ingatlan minősítésétől függően (idézet az illetéktörvényből): "12. § (1) 52 Az öröklési és az ajándékozási illeték általános mértéke - ha e törvény másként nem rendelkezik - az egy-egy örökösnek, hagyományosnak juttatott örökség és a megajándékozottnak juttatott ajándék tiszta értéke után 18%. (2) 53 A lakástulajdon és a lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog ingyenes szerzése esetén az öröklési és ajándékozási illeték mértéke 9 %."

Dr. Udvaros Judit
1

Dr. Udvaros Judit Dr. Udvaros Judit ügyvéd

Tisztelt Kérdező! Igen, kell fizetni. Az élettársnak nincsen mentessége. Lakástulajdon (és ahhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog) esetében ez az ajándék tiszta értékének 9%-a, egyéb ingatlan esetében 18%. Üdvözlettel: Udvaros Judit

Dr. Ábrahám Orsolya
1

Dr. Ábrahám Orsolya dr. Ábrahám Orsolya - egyéni ügyvéd

Igen az élettársának juttatott ajàndèk illetèke lakóingatlan esetén 9% egyebekben 18%. Mentes azonban az illeték alól az egyenesági rokonnak illetve a házastársnak juttatott ajándék.

Farkas Gábor
0

Farkas Gábor Dr. Farkas Gábor Ügyvéd Irodája

Tisztelt Kérdező! Igen, kell fizetni illetéket, 9%-os mértékben, ha lakóingatlanról van szó. Üdvözlettel: dr. Farkas Gábor

Byrdy Wanda
0

Byrdy Wanda

Tisztelt Érdeklődő! A lakástulajdon és ahhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog esetén az illeték mértéke az ingatlan forgalmi értékének 9%-a. Üdvözlettel: dr. Byrdy Wanda +36704584338

Dr. Léhner Zsuzsanna
0

Dr. Léhner Zsuzsanna Dr. Léhner Ügyvédi Iroda

Tisztelt Kérdező! Az élettársnak történő ajándékozás illetékköteles, az illeték mértéke lakóingatlan esetén 9%, más esetekben 18%. Csak az egyenesági rokonok, illetve a házastársak közötti ajándékozás illetékmentes.

Dr. Pethő András
0

Dr. Pethő András

Tisztelt kérdező! Élettársnak fizetnie kell illetéket. Főszabályszerűen az ingatlan értékének 18 %-át, lakóingatlan esetén 9 %-ot.

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
dr. Pozsgay Péter Bagaméry Gáspár 2 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
dr.Nagy Zoltán Dr. Udvaros Judit Molnár  Andrea 3 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
dr.Németh Gabriella Byrdy Wanda dr. Rózsahegyi Zsolt 3 Ügyvéd válaszolt

Ügyvédek ezen a jogterületen

Lohn Balázs

Lohn Balázs

Ügyvéd

 Gero Tamas

Gero Tamas

Ügyvéd

Kerpel Dávid

Kerpel Dávid

Ügyvéd

Molnár  Andrea

Molnár Andrea

Ügyvéd