Élettársam gyermeke 18 éves elmúlt, tanul (tavaly megbukott). Semmilyen kapcsolat nincs közöttük. Gyermek tartásdíjat köteles még fizetni?

Családjog Kérdés beküldve:

A gyermek több éve nem hajlandó semmilyen kapcsolatot fenntartani. El sem érhető, tanulmányi eredményéről semmit nem tudunk. A testvére most ballagott 8. osztályból, de ő sem tart semmiféle kapcsolatot (azt sem tudjuk hol fog továbbtanulni). Édesanyjuk csak a gyt. követeli (2 gyerekre 25000 Ft). Kérhetjük-e az összeg mérséklését? Jelenleg élettársam nem dolgozik. Közös gyermekünk 8 éves, illetve előző kapcsolatból neveljük közösen a 17 éves gyermekemet.

Ügyvédek válaszai

Dr. Szücs István
0

Dr. Szücs István Dr. Szücs István Ügyvédi Iroda

1. Kiskorú gyermeket tartani kell, akkor is, ha az a helyzet áll fenn, amit leírt. 2. IGEN, a gyermektartásdíj mérséklését lehet követelni - nyilván bíróságon, egy peres eljárás során. Feltéve, hogy hogy az apa jövedelme nem kiemelkedően magas. 3. Az élettárs "nem dolgozása" okát vizsgálni kell. Mert ha azért nem dolgozik, mert csak nem akar, akkor esélytelen a tartásdíj-csökkentés iránti kérelem. Ha azért nem dolgozik, mert próbálkozás ellenére sem tud elhelyezkedni, akkor lehet kérni a tartásdíj csökkentését - különösen arra való tekintettel, hogy jelenlegi családjukban két kiskorút nevelnek. 4. Nagykorú, továbbtanuló gyermek esetén - érdemtelenség miatt - lehetőség van arra, hogy a tartásra kötelezett szülő mentesüljön a tartás terhe alól. Ez azonban csak a nagykorú, és továbbtanuló gyermekre vonatkozik. Az, hogy a gyermek huzamosabb ideje nem tart semmiféle kapcsolatot az apjával érdemtelenségnek minősül.

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
Lefler Mónika 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
Dr. Udvaros Judit 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Még nem született válasz

Ügyvédek ezen a jogterületen

Kiss Barnabás

Kiss Barnabás

Ügyvéd

Lefler Mónika

Lefler Mónika

Ügyvéd