Egy szakkönyvben a szerző szabadon felhasználhatja a korábban megjelent saját cikkeit (szó szerint, vagy csak a tartalmát?)

Szerzői jog Kérdés beküldve:

Mi számit plagizálásnak, vagy önplagizálásnak? A könyvben a cikkekkel átfedő témákat kivánok megirni részletesebben, ugyanakkor szeretném felhasználni a korábbi megállapításokat, vélekedéseket hipotéziseket vagy eredményeket, amelyek cikkek formájában már megjelentek szaklapokban. Mit mond erről a szerzői jog szabálypzása? Lehetnek- e a könyvben mondatok bekezdések, akár alfejezetek melyek szó szerint azonosak a korábban általam már cikkekben leirottakkal (idézve magam, vagy anélkül?)

Ügyvédek válaszai

Faludi Gábor
0

Faludi Gábor Szecskay Ügyvédi Iroda

Tisztelt Kérdező! A saját szerzői jogait (személyhez fűződő jogok) Ön nem sértheti meg azzal, hogy ismételten felhasznál akár szó szerint is részeket a már korábban publikát műből. Ekkor is célszerű azonban hivatkozni az idézett műre. Ugyanakkor a vagyoni jogok tekintetében már más lehet a helyzet, mivel, ha egyes művek tekintetében például kizárólagos felhasználási jogot engedett egy kiadónak/folyóiratnak stb., akkor a mű vagy műrészlet újbóli közléséhez az ő engedélyük is szükséges lehet. Üdvözlettel: Faludi Gábor

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
Még nem született válasz

Ügyvédek ezen a jogterületen

Lohn Balázs

Lohn Balázs

Ügyvéd

Pozsgay Péter

Pozsgay Péter

Ügyvéd

Faludi Gábor

Faludi Gábor

Ügyvéd

Kocsomba Nelli

Kocsomba Nelli

Ügyvéd