Egy amerikai popdalt szeretnék feldolgozni és közzétenni a youtube-on. Milyen engedélyekre van szükségem, és honnan tudom beszerezni őket?

Szerzői jog Kérdés beküldve:

Egy már nem élő amerikai dalszerző-énekes dalát szeretném elénekelni eredeti nyelven, de saját értelmezésben. A zenei alapot is jómagam és barátaim készítjük/játszuk fel, és az eredményt a youtube-on szeretném közzétenni. Az amerikai jogvédő szervek leírása szerint a feldolgozás elkészítéséhez ún. mechanikai jogdíjat kell fizetnem, és mivel a youtube-on videó kíséretében teszem közzé, szükséges szinkronizációs jogdíj megfizetése is. Az Artisjus jogdíjközleményében általános leírás található internetes nyilvánossághoz közvetítésről. A mechanikai jogdíj mértéke pedig általában a tervezett példányszám függvénye, ami viszont a youtube esetében nehezen értelmezhető. Az Artisjus csak Magyarországon jogosíthat, az amerikai szervezet csak Amerikában, a youtube videót viszont - természetéből adodóan - általában bármelyik földrészről megtekinthetik. Milyen engedélyekre van szükségem, milyen díjakat kell megfizetnem, és kinek? Köszönöm!

Ügyvédek válaszai

Faludi Gábor
0

Faludi Gábor Szecskay Ügyvédi Iroda

Tisztelt Kérdező! Amennyiben a védelmi idő a dal vonatkozásában még nem telt le, a dal fel-, illetve átdolgozásához a dal vagyoni jogainak jogosultjától engedélyre van szükség. A jogosult minden bizonnyal egy hangfelvétel kiadó, amelytől az audiovizuális átdolgozásra, és annak a youtube-on történő közzétételére kell engedélyt kérni. Az USA-ban a szerzői művekre vonatkozó védelmi idő főszabály szerint 70 év, de 1978. január 1. előtti művek tekintetében speciális szabályok alkalmazandók (http://www.copyright.gov/title17/92chap3.html). Ennek megfelelően első lépésként azt kell tisztázni, hogy fennáll-e még a védelmi idő és ha igen, akkor ki a vagyoni jogok jogosultja. Üdvözlettel: Faludi Gábor

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
Faludi Gábor 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Faludi Gábor 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
dr. Pozsgay Péter 1 Ügyvéd válaszolt

Ügyvédek ezen a jogterületen

Pozsgay Péter

Pozsgay Péter

Ügyvéd

Kocsomba Nelli

Kocsomba Nelli

Ügyvéd

Faludi Gábor

Faludi Gábor

Ügyvéd

Lohn Balázs

Lohn Balázs

Ügyvéd