Azonnali hatályú felmondás munkáltató részéről

Munkajog Kérdés beküldve:

Üdvözletem! Olyan kérdésem lenne, hogy ha részmunkaidőben dolgozom 4 órában határozatlan idejű szerződéssel és a munkáltatóm azt mondja, hogy azonnali hatállyal elküld mert nem elégedett a munkámmal( előtte semmi panasz nem volt, se figyelmeztetés) akkor ez mennyire szabályos és mit tehetek ellene.Én nem szeretném ezt a fajta felmondását elfogadni.

Ügyvédek válaszai

dr. Pozsgay Péter
0

dr. Pozsgay Péter

Tisztelt Kérdező! Az azonnali hatályú felmondás is csak írásban joghatályos, így ha csak szóban történt meg az azonnali hatályú felmondás, akkor az nem szüntette meg a jogviszonyt. Az azonnali hatályú felmondást indokolni kell, amely indoklásnak valósnak, okszerűnek és érthetőnek kell lennie. Elméletileg, ha valóban nem megfelelően végezte a munkáját, és ezt rendesen leírja a munkáltató, akkor élhet az azonnali hatályú felmondással. Üdvözlettel:

dr. Czeglédy Csaba
0

dr. Czeglédy Csaba Dr. Czeglédy Ügyvédi Iroda

Tisztelt Kérdező! A leírtakhoz annyit fűznék hozzá, hogy az azonnali hatályú felmondás csak akkor jogszerű, ha Ön a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegte, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Tehát valamilyen minősített kötelezettségszegés szükséges ez esetben a jogszerű megszüntetéshez, továbbá az, hogy az azonnali hatályú felmondást a munkáltató az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon közölje, és a felmondás indoka valós, világos, okszerű legyen. Ha ezeknek a követelményeknek nem tesz eleget a munkáltató, felmondása jogellenes. Kérdése óta eltelt egy hét, nem tudom, történt-e bármilyen változás azóta, de ha fel kíván lépni a munkáltatójával szemben, ügyeljen a 30 napos keresetindítási határidőre! Üdvözlettel

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
dr. Pozsgay Péter 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Dr. Ábrahám Orsolya 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Inaktív Ügyvéd 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Dr. Ábrahám Orsolya Buzási Barnabás dr. Pozsgay Péter 3 Ügyvéd válaszolt