Ajándéktollak és kitűzők után is kell fizetni reklámadót?

Fogyasztóvédelem Reklámjog Adó Kérdés beküldve:

Cégünk egy jótékonysági rendezvényre készülődve molinók, logóval eláttott ajándoktollak, és kitűzők gyártására adott megrendelést. Ezen ajándéktárgyak szétosztása a rendezvényen reklámnak minősül? Terhel bennünket bármilyen reklámadó-fizetési kötelezettség ezzel kapcsolatban?

Ügyvédek válaszai

Lohn Balázs
2

Lohn Balázs Lohn Ügyvédi Iroda

A reklámadóról szóló 2014. évi XXII. törvény ("Ratv.") alapján adóköteles a nyomtatott anyagon a reklám közzététele. A Ratv. 1. § 6. pontja alapján nyomtatott anyag nem csupán a papírra nyomtatott reklámanyagot jelentheti, ilyen reklámhordozó lehet minden anyag, amire reklámot nyomtatnak (így különösen a reklámcélú póló, molinó, reklámtoll, stb). Amennyiben a cég neve, logója annak érdekében jelenik meg valamely fenti módon, hogy azzal a cég magát azonosítsa (pl. levélpapíron, névjegykártyán, munkaruhán, járművön, de adott esetben akár egy tollon is), és a megjelölés nem népszerűsítési célt szolgál, úgy nem áll fenn a jogszabály szerinti adóköteles tényállás. A kérdésere a fentiak alapján a válasz tehát az, hogy az ajándéktárgyak szétosztása reklámnak minősül, és Önöket adófizetési kötelezettség terheli, kivéve azt az esetet, ha a vállalkozó (az ajándéktárgy előállítója) írásban nyilatkozik arról, hogy (1) az adókötelezettség őt terheli és az adóbevallási, adófizetési kötelezettségének eleget tesz vagy (2) az adóévben, reklám közzététele után adófizetési kötelezettség nem terheli.

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
dr. Pozsgay Péter Bagaméry Gáspár 2 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Farkas Gábor Bagaméry Gáspár 2 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Farkas Gábor dr.Nagy Zoltán Dr. Pethő András Dr. Udvaros Judit Dr. Ábrahám Orsolya Dr. Léhner Zsuzsanna Byrdy Wanda 7 Ügyvéd válaszolt

Ügyvédek ezen a jogterületen

Németh Éva

Németh Éva

Ügyvéd

Vajda János

Vajda János

Ügyvéd