4 hónapos próbaidő alatt egy hónap után áthelyeztek cégen belül egy másik osztályra. Újra kezdődik vagy folytatódik a próbaidő?

Munkajog Kérdés beküldve:

Most a próbaidő kb. felénél tartok, az új osztályon más, bonyolultabb rendszer van. Amit az előző osztályon megtanultam, itt csak részben tudom alkalmazni. Itt teljesen más rendszer, szokások vannak. Tehát újra kell tanulnom az egészet. Az új főnök kijelentette, hogy egy hónapot kapok a betanulásra, itt nincs idő a szöszölésre, neki gyorsan kell valaki. Különben repülök. A céghez belépéskor nem volt feltétel a gyakorlat megléte, kezdőként felvettek. Most viszont türelmetlenek. Ezt eléggé tisztességtelennek tartom. A próbaidő letelte előtt szabhat ilyen feltételt a munkahelyi vezető?

Ügyvédek válaszai

dr. Pozsgay Péter
0

dr. Pozsgay Péter

Kedves Kérdező! 3 hónapnál hosszabb csak kollektív szerződésben való kikötés esetén lehet a próbaidő. Ezt érdemes tisztázni első körben. A munkavállalót nem lehet csak úgy ide-oda helyezgetni, szerződésmódosítás szükséges hozzá. Ennek hiányában évi 44 teljes munkanapra helyezheti más munkakörbe a munkáltató a dolgozót, tovább nem. A próbaidő egyébként pedig ugyanolyan tekintet alá esik, mint az ezt követő időszak, csupán az indoklás nélküli, azonnali hatályú felmondási ok jelenik meg többletként. Ha át is helyezték máshová, a próbaidő akkor sem indulhat újra. Üdvözlettel:

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
Inaktív Ügyvéd 1 Ügyvéd válaszolt

Ügyvédek ezen a jogterületen

Fabinyi Zsolt

Fabinyi Zsolt

Ügyvéd

Kerpel Dávid

Kerpel Dávid

Ügyvéd

Gaál András

Gaál András

Ügyvéd