3 év 6 hónapot dolgoztam egy kosárlabda clubnál masszőrként ,határozatlan szerződéssel elöször,utána minden évben kaptam újat ami határozott volt.

Munkajog Kérdés beküldve:

Miután mindig végetértek a bajnokságok,és nyáron nem volt munka, a júliusi és augusztusi fizetéseket nem kaptam meg,összeszámolva 6 havi fizetést nem kaptam meg!Hozzáteszem hogy igaz hogy utána határozott szerződésem volt,de ezek nem lettek jelentve, az első határozatlan szerződésemmel folyamatos munkaviszonyom volt,nem lettem kijelentve,de papirokat és fizetéseket sem kaptam.illetve egy bérpapirt sem kaptam az évek alatt! Most bejelentkeztem a munakügyhöz munkanélkülire megyek egyenlöre, és a papiron amit végül a ksc adott h ezzel mehetek a munkaügyhöz,ott is van feketén-fehéren hogy én 3 év 6 hónapot töltöttem munkaviszonyban.Arra szeretnék választ kapni hogy ezt a 6 havi fizetést valahogy be lehetne-e hajtani,illetve a végkielégítés érdekelne!

Ügyvédek válaszai

dr. Czeglédy Csaba
0

dr. Czeglédy Csaba Dr. Czeglédy Ügyvédi Iroda

Tisztelt Kérdező! Amennyiben legelőször valóban határozatlan idejű munkaviszonyt létesített a munkáltatóval, amelyet a felek nem szüntettek meg, akkor ez a határozatlan idejű munkaviszonya fennáll - még ha közben esetlegesen újabb, határozott időre szóló munkaszerződést kötöttek is a felek (ha jól értem az írásából). A munkaviszony megszüntetéséről most sem ír. Mi alapján adott ki Önnek a munkáltatója igazolást? A munkáltató eljárása több szempontból is jogszerűtlen. Az írásából megismert körülmények alapján én azt javasolnám, hogy forduljon munkaügyi bírósághoz, álláspontom szerint a munkaviszonyának határozatlan idejű volta megállapítható, és így a ki nem fizetett bérét követelheti munkáltatójától (az általános munkajogi elévülési határidő 3 év). Végkielégítést legalább 3 év munkaviszonyban töltött idő után kaphat - munkáltatói felmondás esetén -, ekkor a végkielégítés mértéke egyhavi távolléti díj összege. Ami a határozott idejű munkaszerződéseket illeti, a határozott idejű munkaviszony meghosszabbítása vagy a határozott idejű munkaviszony megszűnését követő hat hónapon belüli ismételt létesítése csak munkáltatói jogos érdek fennállása esetén lehetséges. A megállapodás nem irányulhat a munkavállaló jogos érdekének csorbítására. Álláspontom szerint ez utóbbi tárgybeli esetben megvalósult, hiszen Ön munkabértől esett el, míg munkáltatói oldalon az anyagi érdeken túl egyéb jogos érdek nem állt fenn, az Ön által leírtak alapján. Erről a munkaügyi bíróság jogosult dönteni, így én a peres eljárás megindítását javaslom Önnek.

További kérdések ebben a témakörben

Kérdés beküldve:
Még nem született válasz
Kérdés beküldve:
Inaktív Ügyvéd 1 Ügyvéd válaszolt
Kérdés beküldve:
Inaktív Ügyvéd 1 Ügyvéd válaszolt

Ügyvédek ezen a jogterületen

Lefler Mónika

Lefler Mónika

Ügyvéd

Kerpel Dávid

Kerpel Dávid

Ügyvéd